Προσφάτως είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη νέα εφαρμογή της πολυβραβευμένης εταιρείας δημιουργίας εκπαιδευτικών εφαρμογών Tinybop. Πρόκειται για την Space by Tinybop, την 8η κατά σειρά εφαρμογή της εκπαιδευτικής σειράς που αφορά τη εκπαίδευση STEM και αφορά τη γνωριμία και την εξερεύνηση του Ηλιακού μας συστήματος.
Πώς λειτουργεί
Η εφαρμογή ακολουθεί το καθιερωμένο σχεδιαστικά πρότυπο των προηγούμενων εφαρμογών της εταιρείας όπου ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί στην κεντρική οθόνη και να επικεντρωθεί σε κάποιο σημείο που τον ενδιαφέρει είτε επιλέγοντας το είτε μέσω της πλευρικής στήλης στα αριστερά της οθόνης του. Ο παίκτης επιλέγει το διαστημόπλοιο του και η εφαρμογή ξεκινάει με τη διάταξη των πλανητών του Ηλιακού μας συστήματος, στην οποία ο χρήστης αντιλαμβάνεται τις τροχιές των πλανητών και τη χρονική διαφορά ανάμεσα σε μια πλήρη περιφορά τους γύρω από τον Ήλιο.
Επιλέγοντας τον Ήλιο ή κάποιον από τους πλανήτες του Ηλιακού συστήματος , ο χρήστης μεταφέρεται στον στόχο του και έχει τη δυνατότητα να τον εξερευνήσει. Η εφαρμογή διαθέτει μια σειρά από διαδραστικές παιγνιώδεις δραστηριότητες (π.χ. ρίψη διαφόρων αντικειμένων στην επιφάνεια κάθε πλανήτη) μέσω των οποίων ο χρήστης οδηγείται στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την επιφάνεια, την θερμοκρασία κ.λπ. του κάθε πλανήτη. Η καλλιέργεια της ανακαλυπτικής μάθησης άλλωστε είναι από τις βασικές αρχές σχεδιασμού εφαρμογών της εταιρείας. Επιπρόσθετα, σε κάθε πλανήτη έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί ένα σημείο ιδιαίτερου ενδιαφέροντος όπως η Μεγάλη ερυθρά κηλίδα του Δία, οι Δακτύλιοι του Κρόνου, το εξερευνητικό ρομπότ στην επιφάνεια του Άρη και άλλα. Τέλος, σε κάθε πλανήτη μπορεί να εξερευνήσει το εσωτερικό του, σύροντας μια μπάρα αριστερά.
Η εφαρμογή διαθέτει επίσης μια σειρά οργάνων όπως μετροταινία, ζυγαριά και εργαλείο σύγκρισης μεγέθους, μέσω των οποίων διεξάγουν τα δικά τους επιστημονικά πειράματα και μετρήσεις σαν σύγχρονοι αστρονόμοι.
H εφαρμογή Space by Tinybop, αποτελεί ένα πολύ χρήσιμο ψηφιακό εργαλείο που μπορεί να ενταχθεί στο γνωστικό αντικείμενο της Φυσικής και της Γεωγραφίας τόσο ως επικουρικό εποπτικό υλικό, όσο και ως εργαλείο καλλιέργειας της ανακαλυπτικής μάθησης των μαθητών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη σχολική τάξη είτε μέσω κινητών συσκευών είτε μέσω προβολής της οθόνης του ipad στον προτζέκτορα της τάξης.
Δείτε το τρέιλερ της εφαρμογής:
Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή μέσω του συνδέσμου