Τι είναι το Poll everywhere
To Poll Everywhere είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή, με την οποία μπορούμε να διεξάγουμε δημοσκοπήσεις. Η εφαρμογή περιέχει μια πληθώρα από τύπους ερωτήσεων (π.χ. πολλαπλής επιλογής, σύννεφα λέξεων, ανοικτού τύπου, emoji, επιλογή σημείου σε εικόνα κ.α.), ανάλογα με το κοινό-στόχο της δημοσκόπησης. Οι συμμετέχοντες μπορούν να συμμετάσχουν σε μια δημοσκόπηση μέσα από Η/Υ και προσαρμοσμένη διεύθυνση url ή μέσα από την ομώνυμη εφαρμογή στη φορητή τους συσκευή ή μέσω SMS από το κινητό τους τηλέφωνο. Τα αποτελέσματα είναι ορατά σε πραγματικό χρόνο στον δημιουργό της δημοσκόπηση, ο οποίος εάν θέλει μπορεί να τα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες για περαιτέρω συζήτηση. Το Poll Everywhere είναι επίσης συμβατό και μπορεί να ενσωματωθεί σε πολλά λογισμικά άλλων εταιρειών όπως PowerPoint, Microsoft Teams, Zoom, WebEx, Apple Keynote, Google Slides, Slack.
Πώς λειτουργεί το Poll Everywhere
Αφού συνδεθούμε με λογαριασμό χρήστη, θα μεταφερθούμε στην αρχική σελίδα της εφαρμογής. Εκεί μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα δραστηριότητα δημοσκόπησης (+Activity), να προσκαλέσουμε συνεργάτες μέσω του email τους, να δούμε και να επεξεργαστούμε τον υπερσύνδεσμο στον οποίο θα δημοσιεύονται οι δημοσκοπήσεις μας στο διαδίκτυο (στο επί πληρωμή πακέτο). Στην αριστερή μπάρα, υπάρχουν επιπλέον εργαλεία της εφαρμογής για σύνδεση με λογισμικά άλλων εταιρειών.
Το Poll Everywhere παρέχει περισσότερους από είκοσι τύπους ερωτήσεων (Εικόνα 109) όπως: πολλαπλής επιλογής, σύννεφα λέξεων, αποδοχή/μη αποδοχή, επιλογή σημείου σε εικόνα, έρευνα, ανοικτού τύπου, ανταγωνισμού (ποιος θα απαντήσει πιο σύντομα), καταιγισμός ιδεών, σύντομης απάντησης, διαγράμματα, επιλογή σε χάρτη κ.α. Όλοι οι τύποι ερωτήσεων είναι διαθέσιμοι ακόμη και στη δωρεάν έκδοση της εφαρμογής. Ανάλογα τον τύπο ερώτησης που θα επιλέξουμε, θα εμφανισθεί από κάτω το πλαίσιο, στο οποίο μπορούμε να εισάγουμε την ερώτηση ή τις πιθανές επιλογές απάντησης ή την εικόνα αντιστοίχως.
Αφού ολοκληρώσουμε τη δημιουργία της ερώτησης, την ενεργοποιούμε επιλέγοντας Activate. Η ερώτησή μας αποκτά αυτόματα έναν ενεργό υπερσύνδεσμο, μέσω του οποίου οι συμμετέχοντες μπορούν να απαντήσουν. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω του φυλλομετρητή στου Η/Υ, είτε της ομώνυμης εφαρμογής για φορητές συσκευές, είτε μέσω SMS στο κινητό τους τηλέφωνο (Εικόνα 110). Μπορούμε να δούμε σε πραγματικό χρόνο τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Μετά το πέρας της δημοσκόπησης, επιλέγουμε Deactivate και προβάλλουμε, εάν το επιθυμούμε, τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης στους συμμετέχοντες, επιλέγοντας Present. Μπορούμε επίσης να ορίσουμε ρυθμίσεις εμφάνισης και απορρήτου για τη δημοσκόπησή μας όπως π.χ. πόσες φορές θα μπορεί κάποιος να απαντήσει, εάν θα εμφανίζεται μήνυμα καταχώρισης απάντησης, κ.α.
Ιδέες για τη διδασκαλία
Οι ερωτήσεις δημοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν να αξιοποιηθούν με διάφορους τρόπους τόσο στη δια ζώσης όσο και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Τα αποτελέσματά αυτού του τύπου των ερωτήσεων επιτρέπουν στον εκπαιδευτικό να έχει εικόνα για τις απόψεις/γνώσεις των μαθητών του και να προσαρμόζει αναλόγως τη διδακτική του προσέγγιση. Το Poll Everywhere θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την καταγραφή των πρότερων αντιλήψεων των μαθητών γύρω από ένα θέμα, πριν την έναρξη της παράδοσης τους μαθήματος. Ο εκπαιδευτικός μπορεί αξιοποιήσει πιθανές λανθασμένες αντιλήψεις για να προκαλέσει τους μαθητές μέσα από την εισαγωγή στη νέα γνώση (π.χ. γύρω από ένα φυσικό φαινόμενο). Επιπλέον, το Poll Everywhere θα μπορούσε να λειτουργήσει ως άτυπο εργαλείο αξιολόγησης των μαθητών σε πραγματικό χρόνο. Σε αυτό συνεπικουρούν οι πολλοί και διαφορετικοί τύπου ερωτήσεων που παρέχει η εν λόγω εφαρμογή. Η σύντομη διάρκεια της δημοσκόπησης επιτρέπει αφενός στον εκπαιδευτικό να γνωρίζει τι κατάλαβαν οι μαθητές, αφετέρου δε σπαταλά πολύτιμο χρόνο μαθήματος. Eρωτήσεις δημοσκοπικού χαρακτήρα μπορούν επίσης να αξιοποιηθούν ως εργαλείο καλλιέργειας του δημοκρατικού τρόπου σκέψης, μέσα από τις οποίες οι μαθητές θα αποφασίζουν π.χ. τον προορισμό μια εκδρομής, το θέμα μιας παράστασης, την ημερομηνία διοργάνωσης μιας εκδήλωσης. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους στη διδακτική πρακτική δίνει φωνή σε όλους τους μαθητές και τους εμπλέκει πιο ενεργά στο μάθημα.