Η διδακτική αξία των βίντεο, ως εποπτικό υλικό, είναι αδιαμφισβήτητη. Πέρα από το προσφιλές Youtube και τους τρόπους εφαρμογής του στη σχολική τάξη, έχουμε αναφέρει στο παρελθόν μια σειρά από σελίδες με χρήσιμα εκπαιδευτικά βίντεο. Τις περισσότερες φορές όμως, τα βίντεο αυτά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο λόγω του μεγάλου μεγέθους τους όσο και της έλλειψης ελληνικών υποτίτλων.
Η εφαρμογή PlayPosit, πρώην Educanon, είναι μια διαδικτυακή υπηρεσία η οποία επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς να μετατρέπουν υπάρχοντα βίντεο του διαδικτύου σε βιντεομαθήματα, παρέχοντας τη δυνατότητα εισαγωγής ερωτήσεων τύπου κουίζ μέσα στη ροή του βίντεο.
Πώς λειτουργεί
Ο εκπαιδευτικός αρχικά δημιουργεί τον λογαριασμό χρήστη του, δίνοντας το mail και τον κωδικό πρόσβασης. Στη συνέχεια, μεταφέρεται στην αρχική οθόνη της εφαρμογής, όπου μπορεί να επιλέξει εκπαιδευτικά βίντεο διαφόρων γνωστικών αντικειμένων της εφαρμογής , είτε άλλων εκπαιδευτικών είτε να ανεβάσει τα δικά του. Υπάρχει η δυνατότητα αναζήτησης βάσει τίτλου ή θέματος.

Αφού εντοπίσετε το βίντεο που σας ενδιαφέρει, μπορείτε να παρέμβετε σε αυτό, απομονώνοντας το κομμάτι που χρειάζεται για το μάθημα σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε ερωτήσεις κατανόησης (τύπου κουίζ, πολλαπλών επιλογών,σημπλήρωση κενών, κ.α) μέσα στη ροή του βίντεο, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο τι κατανόησαν οι μαθητές σας. Έτσι λοιπόν, έχετε μετατρέψει ένα απλό βίντεο του διαδικτύου σε βιντεομάθημα προσαρμοσμένο στις ανάγκες του εκάστοτε μαθήματος σας.

Μπορείτε τώρα να το μοιραστείτε με τους μαθητές σας. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: α) μέσω mail και τον σύνδεσμο του βίντεο σας ή β) μέσω ενσωμάτωσης του σε κάποιο blog ή ιστοσελίδα ή κάποιο από τα γνωστά περιβάλλοντα μάθησης (Εdmondo, Schoology, Google Classroom). Η εφαρμογή παρέχει επίσης τη δυνατότητα παρακολούθησης του αριθμού των μαθητών που έχουν παρακολουθήσει το βιντεομάθημα σας αλλά και την ατομική τους επίδοση στις ερωτήσεις κατανόησης που βρίσκονταν μέσα σε αυτό. Έτσι, έχετε μια πλήρη εικόνα για το τι έμαθαν οι μαθητές σας από το βίντεο που χρησιμοποιήσατε.
Δείτε ένα βίντεο με οδηγίες δημιουργίας του δικού σας βιντεομαθήματος από την ιστοσελίδα freetech4teachers.com: