Τι είναι το Easelly
Το Easelly είναι ένα ψηφιακό εργαλείο που επιτρέπει στους χρήστες να δημιουργούν εύκολα και γρήγορα πληροφοριακά γραφήματα (infographics). Η εφαρμογή περιέχει εκατοντάδες έτοιμα πρότυπα πληροφοριακών γραφημάτων, τα οποία μπορεί κανείς να προσαρμόσει και παραμετροποιήσει ανάλογα με τις ανάγκες του. Παρόλα αυτά ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει ένα γράφημα από την αρχή σε έναν λευκό καμβά, αξιοποιώντας το εύχρηστο περιβάλλον σχεδίασης. Τα γραφήματα μπορούν να διαμοιρασθούν μέσω υπερσυνδέσμου ή email, να κοινοποιηθούν στα κοινωνικά δίκτυα και να ενσωματωθούν σαν κώδικας σε ιστολόγια και ιστοσελίδες. Ο χρήστης μπορεί επίσης να προσκαλέσει συνεργάτες με σκοπό την από κοινού σχεδίαση ενός πληροφοριακού γραφήματος.
Βασικές λειτουργίες
Αφού πρώτα έχουμε δημιουργήσει λογαριασμό στην εφαρμογή, συνδεόμαστε σε αυτόν και ξεκινάμε τη δημιουργία ενός infographic. Ανάλογα με τις ανάγκες μας, διαλέγουμε ένα από τα πολλά πρότυπα που υπάρχουν διαθέσιμα. Τα πρότυπα είναι ταξινομημένα με βάση το περιεχόμενό τους σε κατηγορίες. Παράλληλα, σε περίπτωση που κάποιο δείγμα δεν ικανοποιεί τις ανάγκες μας, έχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουμε εξ αρχής το δικό μας infographic.
Από εκεί και πέρα, φροντίζουμε να εμπλουτίσουμε το infographic με διάφορους τύπους υλικού που υπάρχουν διαθέσιμα στη βιβλιοθήκη αριστερά του περιβάλλοντος σχεδίασης (Εικόνα 41). Έχουμε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε και να προσθέσουμε στο infographic διάφορα γραφικά (graphics) όπως εικονίδια, φωτογραφίες, κινούμενα σχέδια, εικόνες αρχείου, να εισάγουμε κείμενο (text), φόντο (background). γραφήματα (charts) και βίντεο από το YouTube μέσω του υπερσυνδέσμου του.. Όλα αυτά πραγματοποιούνται εύκολα με τη λειτουργία σύρε και απόθεσε (drag & drop). Αξίζει να αναφερθεί πως η τεράστια ποικιλία σε γραφικά, γραφήματα, γραμματοσειρές κ.α. είναι πλήρως προσβάσιμη σε όσους έχουν πακέτο επί πληρωμή. Για τη δωρεάν έκδοση, οι διαθέσιμες επιλογές υλικού σε κάθε κατηγορία, είναι εμφανώς πιο περιορισμένες.
Ιδέες για τη διδασκαλία
Η διαδικτυακή εφαρμογή Easelly μπορεί να χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους στη διδασκαλία. Προσφέρει τη δυνατότητα στον εκπαιδευτικό να διδάξει κάποιο μαθησιακό αντικείμενο με τρόπο ευχάριστο, φιλικό και ανάλαφρο. Η χρήση εικόνων και συμβόλων, ο καλός σχεδιασμός, τα ελκυστικά χρώματα, τα περιεκτικά κείμενα και τα διαγράμματα ενθαρρύνουν τους μαθητές να κατανοήσουν καλύτερα οποιαδήποτε γνωστική πληροφορία παρέχεται από τα infographics. Έτσι, τα κίνητρα για μάθηση ενισχύονται και οι ακαδημαϊκές επιδόσεις βελτιώνονται. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσίαση ενός μαθησιακού αντικειμένου μέσω infographic, αποτελεί η προσεκτική έρευνα, συλλογή και επεξεργασία στοιχείων από σχετικές και αξιόπιστες πηγές από την πλευρά του εκπαιδευτικού.
Συγκεκριμένα, το εν λόγω διαδικτυακό εργαλείο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα πλαίσια της διδασκαλίας: α. ως αφόρμηση, στην αρχή του μαθήματος, για να προκαλέσει την έκπληξη και το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους εισάγει στο μαθησιακό αντικείμενο, β. για να δώσει επεξηγήσεις και οδηγίες για κάποιο υπαρκτό πρόβλημα που απασχολεί τους μαθητές γ. για να αποτυπώσει τις σχέσεις μεταξύ ομάδων, δ. για να αποτυπώσει σχέσεις αιτίου – αποτελέσματος, ε. για να προβάλλει τα αποτελέσματα ερευνών (με χρήση γραφήματος), στ. για να αποτυπώσει κάποια ιστορική αναδρομή ή καταγραφή εξελίξεων, ζ, για να παρουσιάσει δυσνόητες για τους μαθητές έννοιες με απλό, παραστατικό και σαφή τρόπο, η. για να αποτυπώσει το περιεχόμενο ενός πυκνογραμμένου διδακτικού κεφαλαίου με τρόπο παραστατικό και περιεκτικό, θ. για να παρουσιάσει τα σημαντικότερα σημεία ενός μαθησιακού αντικειμένου στο τέλος του μαθήματος (ανακεφαλαίωση μαθήματος), ι. για να βοηθήσει και να ενισχύσει τους μαθητές σε ένα φύλλο εργασίας προκειμένου να επεξεργαστούν πληροφορίες, να κατανοήσουν έννοιες και να εξάγουν συμπεράσματα, κ. για να δημιουργήσουν οι μαθητές το δικό τους infographic και να το παρουσιάσουν στην τάξη (π.χ έχοντας πραγματοποιήσει μία έρευνα στο σχολείο να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα που διεξήγαγαν), λ. για να ενισχύσει τους μαθητές σε εργασίες για το σπίτι, αφού πρώτα ο δάσκαλος έχει διαμοιράσει το infographic στους μαθητές του μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.