Καταγραφή οθόνης για εκπαιδευτικούς σκοπούς; Τα 3 καλύτερα δωρεάν λογισμικά για Windows.


Η καταγραφή οθόνης (screen recording) είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο χρήστης καταγράφει τα όσα συμβαίνουν στην οθόνη του με σκοπό να τα παρουσιάσει πιο παραστατικά ως βίντεο. Η διαδικασία αυτή μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη για τη δημιουργία βίντεο tutorial καθώς και βιντεο-παρουσιάσεων όπου ο χρήστης με τη βοήθεια της κάμερας και του μικροφώνου του υπολογιστή εμφανίζεται και ο ίδιος στην οθόνη και ακούγεται η φωνή του. Οι βιντεο-παρουσιάσεις αυτές χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην εξ αποστάσεως μάθηση π.χ. MOOCs.

Υπάρχουν πολλά δωρεάν προγράμματα για screen recording, χωρίς περιορισμό στην καταγραφή ή υδατογράφημα. Στον οδηγό θα δούμε τα τρία καλύτερα προγράμματα για Η/Υ τα οποία προσφέρονται δωρεάν.

1.Icecream Screen Recorder

Η δωρεάν έκδοση έχει ως όριο τα 10 λεπτά στην καταγραφή βίντεο και επιπλέον δε μας επιτρέπει να αλλάξουμε τη μορφή του τελικού αρχείου.Ωστόσο, είναι εξαιρετικά απλό σαν πρόγραμμα και πολύ βολικό για όσους ενδιαφέρονται για καταγραφή οθόνης μικρής διάρκειας. Διαθέτει και εργαλειοθήκη ζωγραφικής, σε περίπτωση που θέλουμε να ζωγραφίσουμε πάνω στην επιφάνεια που καταγράφουμε.

2.Ezvid Video Maker

Παρόμοιας λογικής με το Icecream recorder χωρίς χρονικό όριο καταγραφής. Είναι εξίσου απλό σαν πρόγραμμα και πολύ βολικό για όσους ενδιαφέρονται για καταγραφή οθόνης .Διαθέτει και εργαλειοθήκη ζωγραφικής, σε περίπτωση που θέλουμε να ζωγραφίσουμε πάνω στην επιφάνεια που καταγράφουμε. Μπορείς επίσης να δημιουργήσεις slideshow με τις στιγμιαίες καταγραφές οθόνης.

3.Atomi ActivePresenter

Παρότι το Active Presenter έχει και πληρωμένη έκδοση, η δωρεάν έκδοση είναι παραπάνω από αρκετή για βασική καταγραφή οθόνης. Κατά την έναρξη, μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε είτε καταγραφή ολόκληρης της οθόνης, είτε το κομμάτι που επιθυμούμε. Επιπλέον, διαλέγουμε αν θέλουμε τους ήχους του συστήματος ή όχι. Αφού τελειώσουμε, μπορούμε να επεξεργαστούμε το βίντεο που καταγράψαμε κόβοντας τα περιττά σημεία, βάζοντας εφέ αλλαγής σκηνής, προσθέτοντας εικόνα στο παρασκήνιο, και πολλά άλλα.Είναι μια πολύ ολοκληρωμένη λύση για κάποιον που θέλει και επεξεργασία μετά την εγγραφή. Στη δωρεάν έκδοση δεν προσθέτει ενοχλητικά watermarks στο βίντεο, ούτε έχει κάποιον περιορισμό στη χρήση, σύμφωνα πάντα με τους δημιουργούς.

Πηγή πληροφοριών: PC steps

1 comment

Add yours

+ Leave a Comment