SchoolAR: «ζωντανέψτε” το μάθημα της Γεωγραφίας!


Έχουμε αναφερθεί σε προηγούμενο μας άρθρο για το τι είναι η Επαυξημένη Πραγματικότητα και πως μπορεί αυτή να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές εκπαιδευτικές εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας (Ε.Π.) αλλά και εργαλεία που επιτρέπουν στους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν το δικό τους υλικό Ε.Π.  Τώρα και οι μαθητές του δημοτικού σχολείου έχουν την δυνατότητα να απολαύσουν την εμπειρία της Επαυξημένης Πραγματικότητας.  Το SchoolAR είναι μία εκπαιδευτική εφαρμογή για ταμπλέτες και κινητά τηλέφωνα που δημιουργήθηκε με σκοπό να εμπλουτίσει το βιβλίο Γεωγραφίας της Στ’ Δημοτικού με ψηφιακό υλικό Ε.Π. και να γνωρίσουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί ή και απλοί χρήστες τις δυνατότητες αυτής της τεχνολογίας. Η νέα έκδοση του SchoolAR θα σας ταξιδέψει στο ηλιακό μας σύστημα. Απολαύστε τους τρισδιάστατους πλανήτες, παρατηρήστε την περιστροφή τους γύρω από τον ήλιο και παρακολουθήστε ενημερωτικά βίντεο από τις εικονικές οθόνες που εμφανίζονται πάνω στο βιβλίο. Τέλος μπορείτε να δοκιμάσετε τις γνώσεις σας απαντώντας σε διάφορα κουίζ.

Πώς λειτουργεί

Μπαίνοντας στο κεντρικό μενού της εφαρμογής, μας δίνεται η δυνατότητα να πληροφορηθούμε για το ποιες σελίδες (ΣελίδεςAR) του σχολικού βιβλίου έχουν εμπλουτιστεί με ψηφιακό υλικό. Εν συνεχεία και αφού μεταφερθούμε στη σελίδα που επιθυμούμε, επιλέγουμε την επιλογή ΚάμεραAR από το αρχικό μενού της εφαρμογής και στοχεύουμε τη σελίδα του βιβλίου.

Ο μηχανισμός αναγνώρισης της εφαρμογής θα προβάλει στην οθόνη της κινητής μας συσκευής το ψηφιακό υλικό που μπορεί να είναι 3D αντικείμενα ή χρήσιμα βίντεο, σχετικά με το περιεχόμενο της σελίδας του σχολικού βιβλίου. Η εφαρμογή παρέχει επίσης τη δυνατότητα στους μαθητές να δοκιμάσουν τις γνώσεις τους στο γνωστικό αντικείμενο κάθε ενότητας μέσα από κουίζ πολλαπλών επιλογών στα οποία μπορείς κάποιος να έχει πρόσβαση επιλέγοντας «Δραστηριότητες” του κεντρικού μενού.

Πλεονεκτήματα της Ε.Π. σε επίπεδο ενός σχολικού εγχειριδίου

Χάρη στα συστήματα Ε.Π. που λειτουργούν σε Η/Υ αλλά και- πιο πρόσφατα- σε κινητές συσκευές, τα βιβλία Ε.Π. εμπλουτίζονται με ψηφιακές πληροφορίες (ήχους, εικόνες, βίντεο) και τρισδιάστατα αντικείμενα, παρέχοντας στους χρήστες ένα δυναμικό μέσο μάθησης, αλληλεπίδρασης αλλά και διασκέδασης. Σε επίπεδο ενός σχολικού εγχειριδίου Ε.Π. εντοπίζονται τα εξής πλεονεκτήματα:

  • Τα σχολικά βιβλία περιέχουν μονάχα εικόνες (δισδιάστατες, εκτυπωμένες πάνω στο χαρτί). Η τεχνολογία της Ε.Π. δύναται να παρουσιάσει στον χρήστη ένα τρισδιάστατο αντικείμενο που μπορεί να περιστραφεί και να μεγεθυνθεί, ώστε να γίνει περισσότερο κατανοητό. Παραδείγματα τρισδιάστατων αντικείμενων που μπορούν να παρουσιαστούν μέσω Ε.Π. για τη παρουσίαση δυσνόητων συνήθως εκπαιδευτικών εννοιών είναι γεωμετρικά στερεά, προσομοιώσεις ανθρώπινων οργάνων, μόρια/άτομα, πλανήτες κ.α.
  • Επιπρόσθετα, η Ε.Π. παρέχει τη δυνατότητα εμπλουτισμού μιας εικόνας/κειμένου του βιβλίου με βίντεο. Καλύτερη επεξήγηση προβλημάτων και πιο εστιασμένη παροχή πληροφοριών.
  • Εύκολη χρήση. Το κινητό και το tablet είναι συνέχεια σε λειτουργία. Δεν χρειάζεται η χρήση του υπολογιστή (αναζήτηση στο διαδίκτυο, αντίστοιχα προγράμματα)
  • Το ψηφιακό υλικό Ε.Π. δύναται να προσαρμοστεί πάνω στην ύλη του μαθήματος και τις ανάγκες των μαθητών-χρηστών.
  • Ένας εύκολος τρόπος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της ύλης των βιβλίων. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων της χώρας, δεν υπάρχει η δυνατότητα για νέα βιβλία. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με νέες τεχνολογίες και πρακτικές στην εκπαίδευση χωρίς μεγάλο κόστος.

Η εφαρμογή σχεδιάστηκε από τον εκπαιδευτικό ΠΕ19 Σωτήρη Γεωργίου στα πλαίσια συνεργασίας με την ερευνητική ομάδα Media Pedagogy Research Group του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ρόδου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Περισσότερες πληροφορίες για το ερευνητικό project: ΕΔΩ

Δείτε το τρέιλερ της εφαρμογής:

Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν μέσω του συνδέσμου: GooglePlay

+ Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε