
Έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο μας το παιχνίδι φαινόμενο Minecraft και τους τρόπους που μπορεί αυτό να ενταχθεί στην εκπαιδευτική διαδικασία. Προσφάτως, οι παραγωγοί του παιχνιδιού εισήγαγαν σε αυτό ένα διασκεδαστικό πρόσθετο, πέρα από τους παίκτες και τα γνωστά creeps, τα τέρατα του παιχνιδιού. Η νέα αυτή μονάδα ονομάζεται ”χελώνα” και αποτελεί ουσιαστικά έναν σύμμαχο του παίκτη που δύναται να κάνει αυτοματοποιημένες κινήσεις ώστε να τον απαλλάξει από κινήσεις ρουτίνας όπως π.χ το κτίσιμο, η καλλιέργεια χωραφιών κ.α.
Το μόνο που χρειάζεται για να τεθεί η ρομποτική αυτή ‘χελώνα’ σε λειτουργία είναι ο σωστός προγραμματισμός. Αφού μαζέψουν όλα τα απαραίτητα υλικά και κατασκευάσουν τη μονάδα αυτή, οι παίκτες μπορούν να την επιλέξουν και να μεταφερθούν σε ένα προγραμματιστικό περιβάλλον, έναν editor, όπου τοποθετώντας κατάλληλα τα βέλη και τα σύμβολα που δίνονται μπορούν να αποφασίσουν για τις αυτοματοποιημένες ενέργειες που θα κάνει η χελώνα, ακόμα και όταν αυτοί δεν βρίσκονται online.


Το περιβάλλον προγραμματισμού είναι παρόμοιο με άλλες εφαρμογές προγραμματισμού, όπου η μία εντολή ακολουθεί την άλλη ώστε να δημιουργηθεί για αλληλουχία εντολών. Κατά αυτό τον τρόπο, οι μαθητές εισάγονται στην έννοια του προγραμματισμού μέσα από το παιχνίδι κάτι που απομυθοποιεί τη διαδικασία και κινητροδοτεί τους μαθητές στην επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Αν οι μαθητές το επιθυμούν, μπορούν να επιλέξουν την εμφάνιση του κώδικα (Code Editor) ώστε να διαπιστώσουν πως μεταφράζονται οι εντολές που χρησιμοποιούν, σε πραγματικές γραπτές προγραμματιστικές εντολές.
Δείτε το τρέιλερ της νέα αυτής λειτουργίας:
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο.