Cardboard: Το σύστημα εικονικής πραγματικότητας της Google που μπορεί να αλλάξει την εκπαίδευση.


Τι είναι ακριβώς το Cardboard; Πρόκειται για μία θήκη που μοιάζει με ένα ζευγάρι από χάρτινα γυαλιά, την οποία μπορείς να αποκτήσεις με μερικά ευρώ και τη συναρμολογείς μόνος σου. Σε αυτή βάζεις το κινητό σου, ανοίγεις μία από τις ειδικές εφαρμογές και απολαμβάνεις παιχνίδια, ταινίες, συναυλίες και άλλα πολλά πράγματα τα οποία έχει βγάλει η φαντασία των προγραμματιστών στο Play Store. Κοιτώντας μέσα από τους φακούς του Cardboard, απομονώνεσαι κατά κάποιο τρόπο από την πραγματικότητα και εισέρχεσαι σε έναν εικονικό κόσμο. Μπορείς να κοιτάξεις γύρω σου περιστρέφοντας το κεφάλι σου, κάτι που σε κάνει πραγματικά να αισθάνεσαι ότι είσαι εκεί, ενώ ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιείς, μπορείς να αλληλεπιδράσεις με αυτά που βλέπεις!

Στο site του Cardboard, το οποίο περιλαμβάνει οδηγίες στο πως να συναρμολογήσετε το προϊόν, η Google αναφέρει πως ο στόχος του εγχειρήματος Cardboard είναι να βιώσει ο οποιοσδήποτε την εικονική πραγματικότητα με απλό, αστείο και φθηνό τρόπο.

Όλα όσα χρειάζονται για τη κατασκευή του Android Cardboard, εκτός από ένα κινητό με Android, είναι ένα κομμάτι χαρτόνι, μαγνήτες, φακοί και ένα λαστιχάκι (όσοι δεν μπορούν να βρουν τα υλικά, μπορούν να προμηθευτούν ένα unofficial έτοιμο kit πρός $19.95). Μπορεί να μοιάζει σαν πρωταπριλιάτικο αστείο αλλά η εταιρεία φαίνεται πως είναι αρκετά σοβαρή με το θέμα.

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη πολλές εφαρμογές, κάθε μέρα εμφανίζονται νέες που σε προκαλούν να τις δοκιμάσεις και εδώ πραγματικά κρύβεται η μαγεία του Cardboard  Η πρώτη που θα πρέπει να εγκαταστήσουμε είναι η επίσημη της Google, η οποία περιέχει κάποια demo, αλλά λειτουργεί κυρίως ως φάκελος που συγκεντρώνει όλες τις υπόλοιπες. Στο demo μπορούμε να κάνουμε μία «εκδρομή» στις Βερσαλίες ακούγοντας χρήσιμες πληροφορίες για το γαλλικό παλάτι από την ξεναγό που μας συνοδεύει, μπορούμε να πετάξουμε πάνω από πόλεις με τη βοήθεια του Google Earth, αλλά και να δούμε τα δικά μας βίντεο σαν να βρισκόμαστε σε κινηματογράφο! Η εφαρμογή περιλαμβάνει επίσης και ένα κανάλι του YouTube, στο οποίο η Google ανεβάζει βίντεο 360 μοιρών. Εκεί λοιπόν μπορούμε όχι απλά να δούμε τα βίντεο αλλά να… μπούμε και μέσα σε αυτά, για παράδειγμα συμμετέχοντας σε μία πτώση με αλεξίπτωτο, όπου μπορούμε να κοιτάξουμε όπου θέλουμε γύρω μας, περιστρέφοντας το κεφάλι μας! Η Google κυκλοφόρησε μάλιστα το VR Toolkit, ώστε οι προγραμματιστές να αναπτύξουν εφαρμογές και υπηρεσίες ή για να βελτιώσουν τις ήδη υπάρχουσες ώστε να εκμεταλλεύονται τις δυνατότητες του Cardboard.

Πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εκπαίδευση;

Τα τελευταία χρόνια η Google σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της (Streetview, Google Εarth) για τη δημιουργία εικονικών εκδρομών σε χώρους εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος (μουσεία, πολιτιστικοί και αρχαιολογικοί χώροι). Πλέον, με την ανάπτυξη οικονομικών λύσεων στον τομέα της εικονικής πραγματικότητας, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα για εικονικές περιηγήσεις σε όλα τα μέρη του κόσμου ακόμα και εκτός Γης χωρίς να χρειάζεται να σηκωθούν από την καρέκλα τους.

Ο συνδυασμός του Cardboard και του Street View είναι τόσο πετυχημένος που το ένα δεν μπορεί πλέον να είναι ολοκληρωμένο χωρίς το άλλο. Βάζοντας τη συσκευή μας στο Cardboard και ανοίγοντας τη νέα εφαρμογή του Street View, οι μαθητές θα μπορούν να ‘διακτινιστούν’ σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου και να κοιτάξουν γύρω τους σα να είναι πραγματικά εκεί. Θα μπορούν να επισκεφτούν πόλεις όπως το Παρίσι και τη Νέα Υόρκη, να δουν από κοντά το Grand Canyon και το Σινικό Τείχος, να μπουν στο μουσείο της Ακρόπολης ή βουτήξουν στον Κοραλλιογενή Ύφαλο στην Αυστραλία. Αυτά και άλλα πολλά από την ασφάλεια του σχολείου και μάλιστα δωρεάν!

Ήδη το πρόγραμμα της Google ‘The Expeditions Pioneer Program‘ στοχεύει να μυήσει μαθητές ανά την υφήλιο στα ταξίδια εικονικής πραγματικότητας με τη βοήθεια του Cardboard και των δημοφιλών Google Earth και Streetview.

Για να κατεβάσετε το Cardboard: Google Site GooglePlay

Πηγή πληροφοριών: Blog: Dr.Android

1 Σχόλιο

Σχολιάστε

+ Σχολιάστε