Μπορεί η τεχνολογία να φέρει την επανάσταση στην εκπαίδευση;


‘This Will Revolunionize Education’ είναι ο τίτλος ενός ενδιαφέροντος βίντεο που δημοσιεύτηκε από το δημοφιλές κανάλι του Youtube Veritasium. Η βασική ερώτηση που καλείται να απαντήσει το βίντεο επικεντρώνεται γύρω από το αν μπορούν οι νέες τεχνολογίες να φέρουν την επανάσταση στην εκπαίδευση. Με αφετηρία την πεποίθηση πως κάθε νέο τεχνολογικό μέσο δύναται να είναι μετασχηματιστικό (π.χ κινούμενες εικόνες, ραδιόφωνο, τηλεόραση, τηλέφωνο, ηλεκτρονικός υπολογιστής κ.α), ο ομιλητής επιχειρεί να απαξιώσει την μετασχηματιστική δυνατότητα των μέσων αυτών προκρίνοντας πως η κατάσταση στη διδακτική πρακτική βρίσκεται εδώ και χρόνια σε αδράνεια χρησιμοποιώντας τεχνικές που χρησιμοποιούνταν πολύ παλαιότερα. Και αναφορικά με το κύριο ερώτημα του βίντεο, για το αν οι νέες τεχνολογίες μπορούν να φέρουν την επανάσταση στην εκπαίδευση, ο ομιλητής είναι αρνητικός. Αποδίδει την αδυναμία της νέας τεχνολογίας να μετασχηματίσει βαθιά την μάθηση στην εγγενή κοινωνική διάσταση της μάθησης, η οποία συνεπάγεται την αλληλεπίδραση και την αμοιβαιότητα μεταξύ των διαφόρων κοινωνικών φορέων.

Αν και συμφωνούμε με κάποιες από τις ιδέες, ειδικά με αυτές που αφορούν την κοινωνική διάσταση της μάθησης, πιστεύουμε ειλικρινά πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να μεταμορφώσουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που μαθαίνουμε, σε σημείο που πλέον μιλάμε για έννοιες όπως κινητή μάθηση, αντίστροφη τάξη, μάθηση σε εικονικά περιβάλλοντα κ.α. Επιπλέον, δε θεωρούμε πως η κοινωνική διάσταση της μάθησης απειλείται από την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών σε αυτή. Αντιθέτως, στις μέρες μας υπάρχουν πολλές οπτικο-ακουστικές πλατφόρμες μάθησης όπου οι μαθητές μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκπαιδευτικό ή τους συμμαθητές άμεσα και ανεξάρτητα  τους γεωγραφικούς περιορισμούς.  Η αλήθεια είναι ότι οι νέες τεχνολογίες μπορεί να παρουσιάζουν προβλήματα και πολλές φορές να απογοητεύουν αλλά σίγουρα μπορούν να προσφέρουν πολλά περισσότερα στην εκπαίδευση παρά τους όποιους περιορισμούς.

Σας προσκαλούμε να δείτε το σύντομο βίντεο και να μοιραστείτε μαζί μας την άποψή σας σχετικά με τον ρόλων των νέων τεχνολογιών στη σημερινή εκπαίδευση.

+ Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε