Το ηλεκτροδωμάτιο: γνωρίστε τον ηλεκτρισμό…παίζοντας!


Η διεξαγωγή πειραμάτων για μάθημα του Ηλεκτρισμού στο δημοτικό αποτελεί μια διασκεδαστική δραστηριότητα με την οποία οι μαθητές ανακαλύπτουν τη λειτουργία των διαφόρων υλικών σε ένα κύκλωμα. Τι γίνεται όμως αν δεν μπορούμε αν διεξάγουμε αυτά τα πειράματα; Ανάμεσα στην πληθώρα εφαρμογών και διαδραστικών εργαλείων που προσομοιώνουν ένα εργαστήριο ηλεκτρικών πειραμάτων ξεχωρίζουμε το… »ηλεκτροδωμάτιο».

Πως λειτουργεί

Το «ηλεκτρο-δωμάτιο» αποτελεί μια προσπάθεια υλοποίησης ενός ρεαλιστικού διαδραστικού περιβάλλοντος, το οποίο προσομοιώνει ένα πραγματικό «εργαστήριο» ηλεκτρικών κυκλωμάτων. Το παιχνίδι είναι σχεδιασμένο με βάση την ανακαλυπτική θεωρία προσέγγισης της γνώσης και εμπεριέχει χαρακτηριστικά που απορρέουν από τις εποικοδομητικές θεωρίες μάθησης. Έχει σαν πρωταρχική του επιδίωξη τόσο την ενθάρρυνση της μάθησης όσο και την διασκέδαση του μαθητή και περιλαμβάνει ένα πλήθος από διαδραστικά πειράματα, τα οποία παρουσιάζονται περισσότερο ως ρεαλιστικές αναπαραστάσεις αντικειμένων και διατάξεων της καθημερινής ζωής και λιγότερο ως εργαστηριακές ασκήσεις.

(Κλικ για να μεταφερθείτε στο παιχνίδι)

Το παιχνίδι απευθύνεται κυρίως σε μαθητές της Ε’ δημοτικού και μέσω αυτού επιδιώκεται να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερο οι διδακτικοί στόχοι της ενότητας «Ηλεκτρισμός» του σχολικού βιβλίου “ΦΥΣΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ – Ερευνώ και Ανακαλύπτω» (ΥΠΒΔΜΘ, ΠΙ), σύμφωνα με τα όσα προβλέπει σχετικά το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα Σπουδών.

Για περισσότερες πληροφορίες ακολουθήστε τον σύνδεσμο της δημιουργού του παιχνιδιού κας. Μαρίνας Τομαρά  Δημιουργός

+ Δεν υπάρχουν σχόλια

Σχολιάστε